verliesverwerking

 

 Verdriet verwerking

 

Tijdens het leven worden verschillende emoties meer geuit dan andere. We hebben geen moeite met het tonen van onze vreugde en blijheid, terwijl we veel meer in onze schulp kruipen bij verdriet en pijn. Dit wordt vaak (on)bewust weggestopt, verslikt, verstikt door een muur van andere gedragingen. Voor je verwerkingsproces is het juist heel belangrijk dat men emoties van verdriet, woede en onmacht juist uit. Niks staat dichter bij het leven als het levenseinde. Wees aub jezelf zoals je altijd bent, in je hele zijn, zeker nu in deze momenten van pijn en kwetsbaarheid.

 

Je mag er helemaal zijn zoals je bent in al je facetten. Ook in een proces om te leren omgaan met loslaten en rouwen. Elk mens leert en verwerkt op zijn eigen manier.Heel belangrijk is om bij het verlies stil te staan.Dit verlies ondergaan brengt een hoop veranderingen met zich mee. Deze veranderingen worden door de levensomgeving niet altijd goed begrepen. 

Soms wens je als rouwende je beleving alleen door te spartelen, en wil je niet op verhaal komen bij een ander. Soms voel je je heel alleen omdat anderen ondanks hun goede bedoelingen je te troosten de betekenis van het verlies minimaliseren door te zeggen, het is beter zo, hij of zij heeft geen pijn meer nu, of hij of zij heeft toch een mooi leven gehad.

 

Veel mensen weten niet goed hoe ze het overlijden van een dierbare moeten plaatsen of weten deze ervaring niet te hanteren in combinatie met alle andere zorgen en emoties die plots naar boven komen.Deze intense, verwarrende of tegenstrijdige gevoelens zijn als een losgeslagen projectiel en gaan soms hun eigen plotse weg. Ieder verlies in het nu slaagt ook een brug naar morgen. Belangrijke momenten, familiebijeenkomsten en hoogdagen in het jaar, zullen nu een heel andere context worden beleefd. Niet enkel bij verlies door de dood, maar ook relatiebreuk, vriendschapsverbreking, jobverlies, emigratie, verlies van een huisdier, of herontdekken van iets wat je ontnomen was, kan je een warboel van emoties geven. Je bent meer aan het overleven dan leven. Op deze momenten komen ook nog schuldgevoelens en schaamte soms achter de muur van angst naar boven, en deze kunnen enkel een plaats krijgen door deze te accepteren. 

 

 

Wanneer je je verwerkingsproces wil vergeten en een diepe duik wil nemen in het leven, de vlucht wil nemen door je gedachten op heel andere dingen te zetten, kan het gebeuren dat je lichamelijke klachten krijgt. Dit wordt niet begrepen in je leefomgeving. Je leefomgeving is een klok, de tijd tikt, en de ander vind dat het tijd is om verder te gaan. Om dit te voorkomen, kan verliesverwerking helpen. Verwerking gaat als de zee in eb en vloed, in golven, dan leef je in het heden daarna in de herinnering van het verleden. 

 

Er is een leven vóór en een leven ná het verlies.

 

Je mag als rouwende de tijd en de aandacht nemen èn vragen als je niet meer uit je doolhof van emoties komt.

 

Isabelle kan je gids zijn uit deze doolhof. Ik ben er graag voor u.

 

Isabelle biedt verschillende mogelijkheden aan, gesprekstherapie, creatieve therapie, counselling en coaching en energetische hulpverlening kunnen u aangeboden worden.


Indien u daar voor kiest is het ook mogelijk om contact te nemen met de spirituele wereld.

Ook op spiritueel vlak kan Isabelle u ondersteuning bieden om te kijken welke antwoorden er komen vanuit andere dimensies van uw werkelijkheid. 

 

Copyright © All Rights Reserved 2018

Contact Isabelle:

Isabelle Duchene

Tel 0032 472 56 48 24

Btw be 0703 815 964

isabelleduchene@skynet.be

 

 

 

 

 

 

Praktijk uren 

 

Maandag tot vrijdag van

9 u tot 22 u.

Zaterdag van 9 u tot 13 u 

steeds op afspraak.

 

 

   Veel sterkte, ik ben er voor u